Home » Cultură » Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”

Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”

Publicat: 06.07.2024

Jack Black, o forță naturală a talentului și exuberanței, și-a creat o nișă unică în industria de divertisment. Cunoscut pentru energia sa debordantă și geniul comic, dar și pentru aptitudinile muzicale remarcabile, Black a reușit să captiveze publicul cu prezența sa atât pe ecran, cât și în afara lui.

Născut Thomas Jacob Black la 28 august 1969, în Santa Monica, California, Jack Black și-a descoperit pasiunea pentru actorie de mic. Deși părinții lui erau ambii ingineri aerospațiali, Jack Black a dezvoltat o afinitate pentru muzică și actorie. După ce a urmat cursurile Crossroads School, unde și-a perfecționat abilitățile teatrale, Black și-a continuat studiile la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), absolvind cu o diplomă în film și televiziune.

La vârsta de 13 a avut prima experiență în televiziune, când a apărut într-o reclamă pentru jocul Atari, Pitfall. Muzica a aprofundat-o mai târziu, la 23 de ani învățând să cânte la chitară.

Debutul în cinematografie a avut loc odată cu rolul din Bio-dome, din 1996, o comedie destul de slab cotată, patru ani mai târziu având să joace în filmul care i-a adus recunoașterea, High Fidelity, urmând să fie distribuit în pelicule precum Saving Silverman, Shallow Hal, Nacho Libre, Tenacious D in The Pick of Destiny, Year One și Gulliver’s Travels, School of Rock, Tropic Thunder, Bernie, Jumanji: Welcome to the Jungle și altele.

Așadar, cunoscut pentru rolurile sale în filme de familie și comedii, în plus față de vocea pe care a împrumutat-o unor personaje animate, Jack Black deține un premiu Emmy, un premiu Grammy și nominalizări la Globul de Aur.

Face parte din Frat Pack, un grup de actori de comedie americani care au apărut împreună în multe dintre filmele de comedie cu cele mai mari încasări de la mijlocul anilor 1990, alături de Ben Stiller, Owen Wilson, Luke Wilson, Will Ferrell, Steve Carell și Vince Vaughn.

Jack Black este vocalistul principal și chitaristul duo-ului comedy rock Tenacious D, pe care l-a format în 1994 împreună cu prietenul său Kyle Gass, la acea vreme membri ai trupei de teatru The Actors’ Gang. Duo-ul a cântat pentru prima dată la Al’s Bar din Los Angeles și a interpretat doar un singur cântec, Tribute, unii considerând, datorită versurilor sale, că este „cel mai tare și mai bun cântec din lume”. Cei doi, Black și Gass, nu doar că au cântat împreună, dar au și apărut alături în filme, unul dintre ele fiind serialul de comedie Tenacious D, preferat de cultul HBO, care l-a difuzat între 1997 și 2000. Serialul a prezentat viniete fictive despre eșecurile și triumfurile duo-ului și a dat tonul unor turnee, albume (începând cu albumul omonim Tenacious D din 2001), un film de lungmetraj (Tenacious D în The Pick of Destiny, 2006), o miniserie (Tenacious D: Post-Apocalypto 2018) și videoclipuri muzicale (cum ar fi Tribute, 2002). În 2014, Tenacious D a câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare metal pentru piesa rock The Last in Line a lui Ronnie James Dio.

Pe cât de expansiv este pe ecran, pe atât de reținut este când vine vorba despre viața lui privată. Jack Black este căsătorit din 2006 cu fosta lui colegă de liceu, muzicianul și producătorul Tanya Haden, cuplul având împreună doi fii. Înainte de Tanya, Jack a avut o relație de 8 ani cu actrița de comedie Laura Kightlinger. În 2018, Black a colaborat cu fiul său Samuel pentru a crea canalul de pe YouTube Jablinski Games (are peste 5 milioane de urmăritori), pe care Black îl descrie ca fiind axat pe „jocuri, mâncare și viață”.

Nicio secundă nu m-am gândit că aș cel mai sexy tip din lume. Când eram copil, credeam că sunt cel mai puternic om din lume. Apoi cel mai rapid alergător, după care cel mai inteligent din lume. Dar una câte una, iluziile mele s-au stins. Acum mă văd doar ca fiind cel mai prost tip din lume.

Recent, a dezvăluit că este pregătit să joace într-o potențială continuare a comediei emblematice din 2003, School of Rock, declarând că proiectul ar putea fi posibil doar dacă Mike White, câștigător al premiului Emmy, acceptă să scrie scenariul. „Știți că Mike White l-a scris pe primul și este absolut genial”.

School of Rock a fost regizat de Richard Linklater, nominalizat la Oscar, și îl prezintă pe Black în rolul unui muzician mai ghinionist, interpretare care i-a adus prima nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor. În film au mai jucat Joan Cusack în rolul directoarei Roz Mullins, White în rolul lui Ned, cel mai bun prieten al lui Dewey, Sarah Silverman în rolul lui Patty, Miranda Cosgrove în rolul managerului trupei Summer, Rivkah Reyes în rolul basistei Katie, Robert Tsai în rolul claviaturistului Lawrence, Joey Gaydos Jr. în rolul bateristului Zack, Kevin Clark în rolul chitaristului Freddy și alții.

https://www.imdb.com/name/nm0085312/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.cbr.com/jack-black-reveals-one-condition-for-school-of-rock-2/

https://www.britannica.com/biography/Jack-Black

Vă recomandăm să citiți și:

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”

Danny Masterson, de la Hollywood la închisoare

În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase